Clipper Crazy racers

Clipper crazy racers, crazy stuntcars 

Crazy racers met gierend motorgeluid. De sets zijn er in verschillende uitvoeringen, veel voorkomend is de set met de volkswagen kever en de chevy pick-up in een doos met twee zwarte schansen en twee trekkoorden.

Het doel is om de auto's te laten crashen waarna verschillende delen zoals de deuren, motorkap, kofferklep en wielen in de rondte vliegen. De snelheid wordt verkregen door het trekkoord in de auto te steken en er met snelheid uit te trekken waardoor het vliegwiel wat zich in de auto bevind aangedreven wordt(gyrojet) . Het gierende motorgeluid wordt gemaakt door het vliegwiel dat met een tandwiel tegen een lipje aan tikt. 

De eerste sets zijn uitgegeven in de jaren 70 door kenner toys onder een andere naam (dui highway death orgy) maar sloeg niet aan. 

Het werd later weer uitgebracht onder de naam SSP smash up derby. 

In Nederland kregen de sets de naam crazy racers en in Frankrijk kwamen ze op de markt onder Les Cascadeurs onder de noemer gyrojet door Meccano.

In de USA versie en in de Nederlandse versie waren er een aantal modellen auto's, een volkswagen kever De Beuk Bug (BUGGEM) een Chevy pick-up Dolle Dries (Tough Tom) een Amerikaanse sedan Woeste Willem (Boss Henry) en een Amerikaanse station Dirk Doordouwer (Blast-Em). De Amerikaanse auto's zijn er ook nog in de Stars en stripes uitvoering met de amerikaanse vlag erop. Compleet met Stars and stripes schansen. Auto's waren ook los te koop in een enkele doos met trekkoord. 

Ook kwamen ze in Nederland onder de naam Crazy stuntcars in de verkoop onder de vlag van Kenner zelf, uitvoeringen van een Renault 4 en Citroen 2CV en de Kever en Pickup in Ultimate chrome uitvoering.

Met de speciale startriem breng je het vliegwiel op gang. En daar gaan ze, op volle snelheid. Als ze elkaar raken, of een ander obstakel, dan vliegen deuren, wielen, bumpers in het rond. Wat een crash!

Maar achteraf valt de schade mee. In een wip heb je ze weer in elkaar gezet en dan gaan ze weer. Op weg naar de volgende adembenemende stunt.

Kenner SSP was een serie van speelgoedauto's die in de jaren 70 populair waren. SSP stond voor "Super Sonic Power" en de auto's hadden een veermechanisme waarmee ze konden worden opgewonden. Wanneer ze werden losgelaten, konden ze snelheden tot 60 km/u bereiken en stunts uitvoeren. De auto's waren erg populair bij kinderen en er waren veel verschillende modellen beschikbaar, waaronder raceauto's, vrachtwagens en motorfietsen.

Als je op zoek bent naar een uniek stuk speelgoed, dan is Kenner SSP zeker iets om te overwegen. De auto's zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar ze zijn ook verzamelobjecten geworden. Er zijn veel verzamelaars die op zoek zijn naar zeldzame modellen, en sommige SSP-auto's zijn zelfs meer dan $100 waard.

 

Als je nog geen Kenner SSP-auto hebt, dan is het zeker de moeite waard om er een te proberen. Met de snelle snelheden en de mogelijkheid om stunts uit te voeren, zul je je nooit vervelen. En als je er eenmaal een hebt, zul je snel merken dat je niet kunt stoppen met spelen.

Er waren veel verschillende modellen van de Kenner SSP-auto's. Enkele voorbeelden zijn:

- Demolition Derby Set crazy stuntcars,  crazy racers 

- Dual-Lane Curve-A-Way Set

- Firebird Stunt Set

- Hot Stunt Set

- King Krunch Monster Truck

- Mean Machine Stunt Set

- Mustang Mach 1 Stunt Set

- Police Pursuit Set

- Road Rally Set

- Sky Show Stunt Set

- Sonic Swirl Stunt Set

- Super Stocker Set

- Trail Blazer Stunt Set

- Turbofire Stunt Set

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele Kenner SSP-modellen die beschikbaar waren. Elke set had zijn eigen unieke kenmerken en stunts die je kon uitvoeren.

Kenner je blijft 'r mee spelen.

Clipper, Kenner, General Mills Fun Group inc.

 

Crazy Racers, Crazy stuntcars, SSP, Super Sonic Power. Smash up Derby, Les Cascadeurs.